Tønder opfordrer Christiansborg til særlig hjælpepakke

Borgmester Henrik Frandsen og formanden for Tønder Handelsstandsforening, Anders Jacobsen mødes på torsdag med Folketingets erhvervsudvalg. Formålet med besøget er, at forklare, hvorfor Tønder Kommunes særlige position som grænsehandelsområde gør, at politikerne på Christiansborg bør se på mulighederne for særlig støtte til kommunen.

Der er behov for ekstra hjælp til de handlende i Tønder Kommune.

Det er budskabet, når Tønder Kommunes borgmester, Henrik Frandsen og formanden for Tønder Handelsstandsforening på torsdag tager til Christiansborg, hvor de har fået foretræde for Folketingets erhvervsudvalg. Formålet med turen er, at gøre Christiansborgpolitikerne opmærksomme på, hvorfor Coronakrisen har ramt detailhandlen ekstra hårdt i Tønder Kommune, og hvorfor der er behov for en særlig indsats.

Med Tønder Kommunes beliggenhed lige op ad grænsen til Tyskland gør de lukkede grænser ekstra ondt, hvilket også afspejler sig tydeligt, i tallene fra omsætningen i Tønders gågade. Her kommer cirka 40 % af omsætningen normalt fra Euro-omsætningen, mens 30 % af omsætningen i specialbutikkerne og 25 % af omsætningen på caféer og restauranter genereres af kunder der er bosat i nærområdet syd for grænsen. Og det er de kunder, der har været helt forsvundet i snart tre måneder, siden grænserne blev lukket den 14. marts.

“Vi ved naturligvis godt, at detailhandlen over hele landet generelt er meget hårdt ramt af den nuværende situation Men med Tønder Kommunes helt specielle situation som grænsehandelskommune er vi ekstra hårdt ramt. Derfor mener vi også, at det vil være rimeligt, at se på en særlig kompensation for de handlende i området”, fortæller Anders Jacobsen, der er formand for Tønder Handelsstandsforening, i en pressemeddelelse i dag.

Tønder Kommunes borgmester, Henrik Frandsen, mener også, at det vil være rimeligt at se på de særlige forhold som gør sig gældende for Tønderområdet. Forhold som borgmesteren understreger allerede er anerkendt landspolitisk – fx er Tønder by undtaget for lukkelovens bestemmelser for at kunne konkurrere på lige vilkår med butikkerne syd for grænsen.

Samtidig er konkurrencen om kunderne i grænselandet blevet skærpet yderligere, da Tyskland den 1. juli og i resten af 2020 har vedtaget en hjælpepakke, der nedsætter momsen på fødevarer fra syv til fem procent, mens momsen på øvrige varer falder til 16 procent fra 19 procent. I Danmark er momsen 25 procent.

“Vores beliggenhed tæt på grænsen er noget vi er utroligt glade for i Tønder Kommune. Men Coronakrisen har desværre vist, at vi er sårbare, hvis vores handlende ikke kan få besøg fra alle vores tyske gæster. Vi glæder os naturligvis meget over, at grænserne åbner den 15. juni, men de forgangne tre måneder har gjort rigtig, rigtig ondt på mange af de handlende. Og med den tyske momsnedsættelse resten af året vil konkurrencen med den tyske detailhandel blive endnu hårdere. Derfor vil en hjælp til dem være både rimelig og meget velkommen”, fortæller Henrik Frandsen.

Kommunens handelsstandsforeninger fik i maj sammen med turistforeningen bevilget en hjælpepakke på en million kroner af økonomiudvalget i Tønder Kommune. Ved den lejlighed takkede formanden for Tønder Handelstandsforening, Anders Jacobsen for støtten, men understregede samtidig at hjælpepakken ikke dækkede behovet for hjælp til detailhandlen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *