TØNDER: – Jeg glæder mig til det nye

Det er sidste jul med Glaskunsten på Torvet i Tønder. Joan Hansen har solgt butikken, ovnen, navnet og lageret.

– Det helt rigtige at gøre nuDet er lørdag formiddag og klokken er ti. De første kunder er allerede i butikken og går målrettet efter nogle helt bestemte glasting. De kommer langvejs fra. Det er julegaver til arbejdskolleger, venner og familie, der er på gavelisten.

– Mange af mine kunder kommer år efter år på bestemte tidspunkter, fortæller Joan Hansen.

Hun startede med glaskunst i 1997. Det startede egentlig med en omvej gennem glaskunst i en kirke i København og et højskoleophold i Løgumkloster.Og så udviklede det sig til Glaskunsten, der er blevet til en slags institution for mange.

Kigger man ind i forretningen lige nu, så kan det godt være svært at beslutte sig. Der er så mange forskellige slags skønne glasting og forskellige farver. Og det er handmade det hele. Og det er uníkater. Selvom der bliver lavet serier i de forskellige udformninger, så er der forskel.

– Sjovt nok, så er der nogle af tingene, jeg slet ikke kan producere nok af, lyder det fra Joan Hansen, der viser nogle mindre skåle med en fantastisk rød farve frem. Inspirationen får hun gennem mange forskellige ting, det kan være en gåtur eller en indkøbstur. Og igen, så får tingene bagefter en helt speciel udformning.

– At sælge forretningen er det det helt rigtige for mig nu, fortæller Joan Hansen.- Jeg har fået stor lyst til igen at lave større ting i glas, eksperimentere, og frem for alt igen, at være med på udstillinger.Et kig på oversigten over udstillinger fra tidligere år viser bla. Arnold Busk i Brandts Klædefabrik, Odense, Johanneskirken, Greve, Mosede Kirke, Greve, Greve Gymnasium, Sønderjyllandshallen, Aabenraa, Løgumkloster Kirke, Danske Bank, Greve, Havnegalleriet, Dragør, Ecco-udstillingen, Tønder, Kunstnerhuset Skærbæk, ECCO, Bredebro, Tønder Bibliotek, Kunstbygningen Filosoffen i Odense og andre steder.

Glaskunsten bliver i Tønder

Det er Dirk Andresen, der har købt Glaskunsten, og overtager ovnen, lageret og navnet Glaskunsten, og naturligvis fortsætter salget af produkterne, fortæller Joan Hansen.Overtagelsen sker pr. 1. februar 2021, og Joan Hansen vil i starten hjælpe Dirk Andresen, der flytter forretningen ned på Storegade, hvor han vil fortsætte med produktion og salg.