Tønder Handelsstandsforening: I konstant udvikling

Det var et filmprojekt, der gjorde opmærksom på bogen “Tønder Handel 100 år”. De havde ganske enkelt brug for et gammelt filmklip. Efter forgæves at have søgt andre steder i Tønder, landede forespørgslen på handelsstandens kontor.

Ved hjælp af Jefsens Boghandel blev løsningen hurtigt fundet. Her har man bogen på lager. Den sælges for kr. 20,-.
Tønder Handel 100 år beskriver handelens, forretningernes og butikkernes historie i Tønder fra 1906 og frem til 2006. De forskellige formænd for handelsstandsforeningen er også beskrevet. Bogen er et stykke historie, og fortæller om de ændringer, der skete i løbet af 100 år, og ikke mindst handelens historie. Havnen ved Skibbroen, og dens store betydning for eksporten i form af korn, kvæg og landbrugsvarer. Tønder beskrives som en af de helt store sværvægtere indenfor handel og økonomi helt frem til 1864.

Tønder Handel 100 år – 1906 – 2006 – en beskrivelse af handelslivet i Tønder. Bogen fås hos Jefsens Boghandel i Tønder. den koster kr. 20,-.

Konklusionen på handelsbyen i går i dag og i morgen

Hans Chr. Tygesen, der var formand for Tønder Handelsstandsforening i perioden 1991-2006, skriver følgende i bogen:

1. Vi skal satse på bymidte/byliv/handelsmiljø for fuld skrue.
2. Vi skal satse på et alsidigt kulturliv.
3. Vi skal satse på attraktive boliger i bymidten.
4. Vi skal satse på et dynamisk og voksende erhvervsliv.
5. Vi skal satse på attraktive arbejdspladser herunder iværksættermiljø.

Hvis Tønder er i stand til at skabe en attraktiv spændende dynamisk, oplevelsesrig by, vil Tønder være i stand til at tiltrække nye beboere, nye virksomheder, forbrugere og turister. Derved vil Tønder overleve som en stærk handels- og kulturby i det nye århundrede.

Afsnittet har sin berettigelse den dag i dag.

Om bogen:

Tønder Handel 100 år er udgivet af Tønder Handelsstandsforening i samarbejde med Lokalhistorisk Forening for Tønder Kommune. Bogen er på 127 sider og indeholder en CD med video “Tønder i glimt” og en DVD med video Uden Grænser – Tønder i et jubilæumsår.