TØNDER: Fremtiden ligger i gågaden

Forleden blev der afholdt møde med deltagelse af interesserede medlemmer af Tønder Handelsstandsforening.

Temaet var “Det gælder din fremtid”. Og med fremtiden menes gågaden og handelslivet i Tønder. 

Sandra Prudencio fra Tønder Foto stod bag en swot-analyse og et spørgeskema, der blev udfyldt af mere end 500 på Facebook. Foto: Erik Petersen/Tønder Handelsstandsforening.

Det er vi gode til

Man kan vel kun være enig i, at en gågade uden butikker er en død gågade. Det er handelslivet, butikkerne, restauranterne, og de andre “levende” tiltag, der skaber liv i gågaden og dermed hele bymiljøet.


De arrangementer som Tønder Handelsstandsforening sammen med medlemmerne og andre står bag, er også en stor del af “liv i gågaden og byen”. 


Man kan vel nærmest betegne det som en livsnødvendighed med en levende gågade med et handelsliv hvis man skal holde liv i byen, beboerne, turisterne og andre. 

Med det som udgangspunkt for mødet var der både spørgsmål og svar:


Hvad er vi gode til i Tønder? Hvordan kan vi blive bedre? Hvordan får vi kunderne til at komme igen? Hvor ser du farerne for handelslivet? Det var blot et par af de spørgsmål, der blev rettet til deltagerne i en swot-analyse, der blev styret af Sandra Prudencio fra Tønder Foto. 

Derudover havde Sandra Prudencio også i ugerne op til mødet fået udsendt et spørgeskema, der via Facebook var nået ud til rigtig mange, og mere end 500 havde udfyldt skemaet.
Under mødet blev temaet Facebook flere gange taget op. Mediet er både nemt at håndtere og man kommer ud til mange mennesker i løbet af kort tid. Og statistikken viser, at 75 % danskere bruger Facebook (Reuters Digital News report, juni 2019).

– Brug tid på at kigge på din kollegas Facebook og vær flittig til at like deres opslag, lød det fra Sandra Prudencio. 


For at man kan reagere er det vigtigt at vide hvad der er fakta. Og her var spørgeskemaet en stor hjælp. Den giver nemlig en god rettesnor. 


Der blev startet med en swot-analyse blandt deltagerne. Foto: Erik Petersen/Tønder Handelsstandsforening.

En af de helt konkrete oplysninger som deltagerne fik igennem skemaet var, at rigtig mange er rigtig vilde med gågaden og miljøet. Og derfor er det vigtigt at der arbejdes med det miljø hele tiden. De BID-møder, der afholdes i Tønder skal netop være med til at udvikle gågade- og midtby-miljøet. Og derfor er både butiksindehavere, medarbejdere og borgere, der bor i byen inviteret med, og der lyttes til deres ideer.

Derudover blev der konkret taget initiativ til at arbejde videre med et print-kort over Tønder midtby med butikker, restauranter mm. for at gøre det nemt for turister, besøgende og beboerne selv.

Her kan alle se og hente spørgeskemaet:

https://www.dropbox.com/s/p453zvdusjhfync/Kundeoplevelse.pdf?dl=0