Oplev bombeangrebet på luftskibsbasen i Soldaterskoven

Søndag den 22. juli kan man opleve det historiske luftangreb på luftskibsbasen i Tønder i Soldaterskoven.
Det starter kl. 10.00 og der er gratis adgang for alle.

Den 19. juli 1918 var Zeppelin Luftskibsbasen i Tønder under angreb fra britiske fly. Angrebet er siden gået over i historien som det første succesfulde angreb med fly, der letter fra et hangarskib. Nu – 100 år efter angrebet – er den historiske luftskibsbase i Tønder igen under bombardement fra britiske fly.
Søndag den 22. juli 2018 markerer Zeppelin Tønder 100-året for “The Tondern Raid” – det verdenshistoriske flyangreb mod Zeppelin Luftskibsbasen i Tønder under 1. verdenskrig. Det sker med et spektakulært show, hvor besøgende blandt andet kan opleve en rekonstruktion af angrebet på den historiske luftskibsbase.

Angreb ved hjælp af special effects

Angrebet bliver dog af en lidt anden art end det, der foregik for 100 år siden. Denne gang er det nemlig med den anerkendte Special Effects-ekspert Hummer Højmark ved styrepinden, og han vil ved hjælp af special effects iscenesætte det oprindelige angreb. Dermed får publikum en unik mulighed for at opleve den historiske begivenhed fra første parket.

“Angrebet på Zeppelinbasen er legendarisk i og med, at det er den første af sin slags. Derudover sætter det Tønder på landkortet som det eneste sted i det nuværende Danmark, hvor der har været udført krigshandlinger under 1. verdenskrig. Derfor er det vigtigt, at vi markerer 100-året for begivenheden – og hvorfor ikke gøre det ved at give både kommunens borgere og turister mulighed for at opleve angrebet på nærmeste hold?” udtaler Anders Jacobsen, næstformand for Zeppelin- og Garnisonsmuseum Tønder.

Hummer Højmark, der blandt andet er kendt for sit arbejde med filmen Under Sandet, afslutter sit show med deltagelse af en ægte klassiker inden for flyhistorien. Danmarks Flymuseums dobbeltdækkerfly Tiger Moth vil – i sin britiske Royal Air Force bemaling – “kaste” bomberne over Zeppelinbasen.

Sådan ser flyhangaren ud i dag – 07-2018.

Westfront 1916 og tysk feltlazaret

Søndag den 22. juli bliver altså en hæsblæsende dag ved flyhangaren i Soldaterskoven. Udover det spektakulære show byder dagen også på andre begivenheder med tilknytning til 1. Verdenskrig: Reenactor-gruppen “Westfront 1916” bemander skyttegraven i tyske uniformer, der vil være mulighed for at opleve et tysk feltlazaret anno 1914 – og så kan man få en rundvisning i Soldaterskoven, der stadigvæk gemmer på nogle af de helt store historiske skatte fra 1. verdenskrig.

“Det bliver en meget spændende dag. Vi giver publikum mulighed for fysisk at træde ind i en vigtig periode under 1. verdenskrig og opleve, mærke og få fortalt historien på nærmeste hold,” afslutter Anders Jacobsen.

 

Program – Søndag den 22. juli

10.00: Start

10.15: Velkomst ved Zeppelin Museet og Tønder Kommune

11.00: Første angrebsshow og modeopvisning ved Westfront 1916

12.00: Første rundvisning i Soldaterskoven/Flyhangaren og besøge stande m.m.

13.30: Opvarmning med Westfront 1916

14.00: Andet angreb og modeopvisning

15.00 Rundvisning i Soldaterskoven/Flyhangaren

16.00 Tak for i dag.

 

Fakta

Arrangementet foregår søndag den 22. juli 2018 kl. 10 ved flyhangaren i Soldaterskoven, 6270 Tønder. Det er gratis at deltage i arrangementet.

Det er Zeppelin- og Garnisonsmuseum Tønder, der står for begivenheden i tæt samarbejde med Tønder Kommune og støtteforeningen for Zeppelinbasen. Hummer Højmarks show bliver opført to gange, hhv. kl. 11.00 og klokken 14.00.

“De Havilland – Tiger Moth”-dobbeltdækkerflyet er udlånt af Danmarks Flymuseum til lejligheden.